Vidar Kleppes blogg

januar 13th, 2009

Mads Gilbert: Dyktig lege og dårlig reporter?

av    Lagret under: gilbert, israel, mads, palestina, palestinere          

Den gamle Stalin-supporteren og RV-politikeren Mads Gilbert er tilbake i Norge, som en helt for mange. Og det er selvsagt prisverdig å reise inn i krigsområder for å operere krigens ofre. Men det er mye som skurrer, og det er ikke bare Mads Gilberts feil. Hovedspørsmålet er: Var det presseetisk riktig å bruke Mads Gilbert som sannhetsvitne og ”nøytral” reporter fra krigssonen?

Mads Gilbert er ikke bare lege. Han er også politiker, og har vært det hele sitt liv. Han støttet Pol Pots folkemord på sin egen befolkning i Cambodia, og han støttet Stalin. Han har aldri lagt skjul på sitt hat mot Israel og USA og støtte til palestinerne.

Legen og politikeren som daglig har servert oss moralske brannbyller mot Israel fordi deres krigføring fører til tap av sivile menneskeliv, noe for øvrig også israelerne beklager, var ikke forarget da islamistiske terrorister drepte 3000 sivile amerikanere på en dag.      

”Angrepet på New York kom ikke overraskende, etter den politikk Vesten har ført de siste tiårene. Jeg er opprørt over terrorangrepet, men jeg er minst like opprørt over de lidelsene som USA har skapt. Det er i en slik sammenheng 5000 døde mennesker må sees. Hvis USAs regjering har en legitim rett til å bombe og drepe sivile i Irak, har også de undertrykte en moralsk rett til å angripe USA med de våpen de måtte skape. Døde sivile er det samme enten det er amerikanere, palestinere eller irakere,” uttalte Mads Gilbert til Dagbladet etter massakrene 11.september 2001.

På spørsmål om han støtter et terrorangrep på USA, svarte den siste ukes NRK og TV2-reporteren følgende:

”Terror er et dårlig våpen, men svaret er ja, innenfor den konteksten jeg har nevnt.”

På oppfølgingsspørsmålet om han forstod at dette ville skape reaksjoner, svarte han:

”Ja, det er jo ikke annet å vente. Den hvite verden skjønner ikke at det går an å se en slik handling i et annet perspektiv.”

”Øye for øye, tann for tann,” er med andre ord Mads Gilberts slagord. I motsetning til israelerne, som ikke gikk inn i Gaza for å hevne seg etter rakettangrep mot jødiske sivilpersoner, men for å stanse angrepene.

Mads Gilbert har alltid ment at det er riktig å blande sin legegjerning med politiske sympatier. I motsetning til den nobelprisvinnende organisasjonen Leger Uten Grenser, som uten å ta hensyn til sympatier eller antipatier, går inn i alle konfliktområder utelukkende med en ting for øye: Hjelpe personer i nød.

! oktober 2006 var det en TV-innsamling til inntekt for Leger Uten Grenser. Det mislikte Mads Gilbert. Han gikk hardt ut mot organisasjonen, og oppfordret folk til å boikotte innsamlingen, skrev aftenposten 21. Oktober 2006.

Grunnen var at Gilbert var dypt uenig i at Leger Uten Grenser jobbet på begge sidene av en krig uten å ta stilling til den.

Morten Rostrup i Leger Uten Grenser uttalte til Nordlys at Mads Gilbert på flere områder skjøt skivebom når han kritiserte organisasjonen.

”Mads Gilbert er en politisk aktivist og har en helt annen tankegang enn Leger Uten Grenser. Legger man politiske føringer til grunn for nødhjelp, kommer man til å overse uskyldige sivile,” uttalte Rostrup til Nordlys.

Mads Gilbert har utvilsomt gjort en kjempeinnsats for å redde menneskeliv i Gaza. All ære for det. Men han har utvilsomt også brukt massevis av sin tid til å spre informasjon og dessinformasjon og hva som foregikk i området, ettersom han ikke bare var fast ”reporter” for TV2 og NRK, men også for en lang rekke internasjonale TV-selskap og presseorgan.

Så farget som Mads Gilbert er politisk, er det et åpent spørsmål om det har vært forsvarlig å gi denne personen fri tilgang til mikrofonene. Selvsagt kan han fortelle om hvor mange sårede og drepte som daglig ble brakt inn til sykehuset hvor han jobbet, men alle andre informasjoner om israelerne bombinger må han nødvendigvis kun ha fått annenhånds, fra palestinere og Hamas folk. Og deres informasjoner må tas med mange klyper salt. 

 

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00