Vidar Kleppes blogg

januar 15th, 2009

Krystallnatt i Oslogatene

av    Lagret under: israel, jøder, krystalnatt, pøbel.          

Det er ille at ungdom slåss mot politiet og knuser butikkvinduer. Men det er ikke det alvorligste ved uroen i Oslo den siste uken. Det alvorligste er selve anslaget mot demokratiet og ytringsfriheten, og en bakenforliggende antisemittsime som vi ikke har sett i Norge siden verdenskrigen og nazistenes herjinger.

Fredelige mennesker, jøder og jødevenner, stod utenfor Stortinget og hørte på en taler. De bar israelske flagg i ulike størrelser. Mange hadde jakkemerker med israelske flagg eller jødiske symboler. Noen hadde David-stjernen rundt halsen. De ble møtt med kasting av steiner og nyttårsraketter. Tåregass som politiet måtte bruke mot pøbelen utenfor møteplassen trakk inn over området og svei i øynene. En eldre dame fikk en stein i magen. Noen gråt av frykt.

Da de fredelige jødene og jødevennene forlot møtestedet var det bare de modigste som turde bære flaggene åpenlyst. De fleste rullet dem sammen og gjemte dem for sikkerhets skyld vekk i vesker og under jakker. Jakkemerker og David-stjernet ble tatt av og lagt i frakkelommene.

”Jødefaen, ta han,” ropte den venstreorienterte hirden. En eldre mann med israelsk flagg ble sparket ned. En dame ble frarevet flagget hun bar. De fleste jødene og jødevennene turde ikke risikere livet. De skjulte hvem de var.

Det hele minnet om krystallnatten i Tyskland før krigen, som for alvor startet trakasseringen av de tyske jødene. De tyske nazihordene sprang rundt i gatene. Oppdaget de noen de mistenkte for å være jøder, ble de banket opp. Torsdag 8.januar, skamplettens dag, hadde vi liknende tilstander i Oslogatene.

Og vi har det fremdeles. For bare de modigste tør i dag vise seg utendørs i Oslo med israelske eller jødiske symboler.

Midt på Karl Johan har det de siste ukene vært slått opp et telt der palestinere deler ut sitt propagandamateriell mot Israel. Det får stå i fred. Selvsagt. Ingen forsøker å sette fyr på teltet. Ingen spytter på palestinerne som deler ut materiellet. De risikerer ikke å bli banket opp, eller drept.

Et liknende telt med israelske flagg, og jøder og jødevenner som delte ut informasjonsmateriell til støtte for den eneste demokratiske staten i Midt-Østen, ville neppe blitt stående mange minuttene.

Demokratiet er i ferd med å tape. Den ene parten er i ferd med å bli tvunget i kne av udemokratiske krefter, pøbler og kriminelle. Det kan ikke aksepteres. Derfor vil Demokratene overveie å søke om tillatelser til punktdemonstrasjoner i Oslos sentrum i tiden fremover, eventuelt også med appeller foran Stortinget, der blant annet min tidligere stortingskollega, Jan Simonsen, har sagt seg villig til å tale.

Jeg har merket meg at politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo nylig beklaget at en fredelig demonstrasjon til støtte for palestinerne ble avlyst av frykt for at den ville utarte. ”Vold uten budskap må ikke kneble ytringsfriheten og fremtidens budskap,” uttalte han. Jeg regner derfor med som en selvfølge at politiet vil garantere ett hundre prosent for våre medlemmers sikkerhet, enten de deler ut løpesedler til tilfeldige forbipasserende eller lytter til appeller.

Også jøder og venner av den jødiske staten skal ha rett til å vise hva de mener, både ved å bære jakkemerker og David-stjerner på klær og rundt halsen, og ved å demonstrere, dele ut løpesedler og holde utendørs appeller. Det er en forutsetning for at vårt demokrati skal kunne fortsette å eksistere, og det er politiets plikt å påse at det skjer.
  

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

2 kommentarer

 1. Hei

  Helt enig. Dette har tatt helt av.

  Alle bør kunne få leve i fred i vårt demokratiske land.

  Jeg mener litt mer her:

  http://www.vgb.no/350...

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av floffeloffe2 — januar 15, 2009 @ 3:43 pm

 2. Helt enig! Vi må ikke tolerere at noen utøver vold mot andre, og i hvert fall ikke på grunn av meninger som noen ikke liker! Det som skjedde i Oslo beviser bare at vi trenger et sterkere politi, så slike pøbler blir tatt og må stå til ansvar for sine ugjerninger. Hvis jeg har lyst til å ha på meg en pin, t-skljorte e.l. som viser at jeg støtter Israel, er jeg i min fulle rett, og krever at folk respekterer mitt syn, selv om de er uenige. Om jeg skulle bli angrepet på grunn av det, mener jeg gjerningspersonene må få en skikkelig streng straff, og at jeg får en erstatning som virkelig monner. Det mener jeg gjerniongspersonene må betale i sin helhet, med renter og renters rente.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Espen Franck-Nielsen — august 16, 2009 @ 11:33 am

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00