Vidar Kleppes blogg

januar 15th, 2009

Krystallnatt i Oslogatene

av    Lagret under: israel, jøder, krystalnatt, pøbel.          

Det er ille at ungdom slåss mot politiet og knuser butikkvinduer. Men det er ikke det alvorligste ved uroen i Oslo den siste uken. Det alvorligste er selve anslaget mot demokratiet og ytringsfriheten, og en bakenforliggende antisemittsime som vi ikke har sett i Norge siden verdenskrigen og nazistenes herjinger.

Fredelige mennesker, jøder og jødevenner, stod utenfor Stortinget og hørte på en taler. De bar israelske flagg i ulike størrelser. Mange hadde jakkemerker med israelske flagg eller jødiske symboler. Noen hadde David-stjernen rundt halsen. De ble møtt med kasting av steiner og nyttårsraketter. Tåregass som politiet måtte bruke mot pøbelen utenfor møteplassen trakk inn over området og svei i øynene. En eldre dame fikk en stein i magen. Noen gråt av frykt.

Da de fredelige jødene og jødevennene forlot møtestedet var det bare de modigste som turde bære flaggene åpenlyst. De fleste rullet dem sammen og gjemte dem for sikkerhets skyld vekk i vesker og under jakker. Jakkemerker og David-stjernet ble tatt av og lagt i frakkelommene.

”Jødefaen, ta han,” ropte den venstreorienterte hirden. En eldre mann med israelsk flagg ble sparket ned. En dame ble frarevet flagget hun bar. De fleste jødene og jødevennene turde ikke risikere livet. De skjulte hvem de var.

Det hele minnet om krystallnatten i Tyskland før krigen, som for alvor startet trakasseringen av de tyske jødene. De tyske nazihordene sprang rundt i gatene. Oppdaget de noen de mistenkte for å være jøder, ble de banket opp. Torsdag 8.januar, skamplettens dag, hadde vi liknende tilstander i Oslogatene.

Og vi har det fremdeles. For bare de modigste tør i dag vise seg utendørs i Oslo med israelske eller jødiske symboler.

Midt på Karl Johan har det de siste ukene vært slått opp et telt der palestinere deler ut sitt propagandamateriell mot Israel. Det får stå i fred. Selvsagt. Ingen forsøker å sette fyr på teltet. Ingen spytter på palestinerne som deler ut materiellet. De risikerer ikke å bli banket opp, eller drept.

Et liknende telt med israelske flagg, og jøder og jødevenner som delte ut informasjonsmateriell til støtte for den eneste demokratiske staten i Midt-Østen, ville neppe blitt stående mange minuttene.

Demokratiet er i ferd med å tape. Den ene parten er i ferd med å bli tvunget i kne av udemokratiske krefter, pøbler og kriminelle. Det kan ikke aksepteres. Derfor vil Demokratene overveie å søke om tillatelser til punktdemonstrasjoner i Oslos sentrum i tiden fremover, eventuelt også med appeller foran Stortinget, der blant annet min tidligere stortingskollega, Jan Simonsen, har sagt seg villig til å tale.

Jeg har merket meg at politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo nylig beklaget at en fredelig demonstrasjon til støtte for palestinerne ble avlyst av frykt for at den ville utarte. ”Vold uten budskap må ikke kneble ytringsfriheten og fremtidens budskap,” uttalte han. Jeg regner derfor med som en selvfølge at politiet vil garantere ett hundre prosent for våre medlemmers sikkerhet, enten de deler ut løpesedler til tilfeldige forbipasserende eller lytter til appeller.

Også jøder og venner av den jødiske staten skal ha rett til å vise hva de mener, både ved å bære jakkemerker og David-stjerner på klær og rundt halsen, og ved å demonstrere, dele ut løpesedler og holde utendørs appeller. Det er en forutsetning for at vårt demokrati skal kunne fortsette å eksistere, og det er politiets plikt å påse at det skjer.
  

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

januar 13th, 2009

Mads Gilbert: Dyktig lege og dårlig reporter?

av    Lagret under: gilbert, israel, mads, palestina, palestinere          

Den gamle Stalin-supporteren og RV-politikeren Mads Gilbert er tilbake i Norge, som en helt for mange. Og det er selvsagt prisverdig å reise inn i krigsområder for å operere krigens ofre. Men det er mye som skurrer, og det er ikke bare Mads Gilberts feil. Hovedspørsmålet er: Var det presseetisk riktig å bruke Mads Gilbert som sannhetsvitne og ”nøytral” reporter fra krigssonen?

Mads Gilbert er ikke bare lege. Han er også politiker, og har vært det hele sitt liv. Han støttet Pol Pots folkemord på sin egen befolkning i Cambodia, og han støttet Stalin. Han har aldri lagt skjul på sitt hat mot Israel og USA og støtte til palestinerne.

Legen og politikeren som daglig har servert oss moralske brannbyller mot Israel fordi deres krigføring fører til tap av sivile menneskeliv, noe for øvrig også israelerne beklager, var ikke forarget da islamistiske terrorister drepte 3000 sivile amerikanere på en dag.      

”Angrepet på New York kom ikke overraskende, etter den politikk Vesten har ført de siste tiårene. Jeg er opprørt over terrorangrepet, men jeg er minst like opprørt over de lidelsene som USA har skapt. Det er i en slik sammenheng 5000 døde mennesker må sees. Hvis USAs regjering har en legitim rett til å bombe og drepe sivile i Irak, har også de undertrykte en moralsk rett til å angripe USA med de våpen de måtte skape. Døde sivile er det samme enten det er amerikanere, palestinere eller irakere,” uttalte Mads Gilbert til Dagbladet etter massakrene 11.september 2001.

På spørsmål om han støtter et terrorangrep på USA, svarte den siste ukes NRK og TV2-reporteren følgende:

”Terror er et dårlig våpen, men svaret er ja, innenfor den konteksten jeg har nevnt.”

På oppfølgingsspørsmålet om han forstod at dette ville skape reaksjoner, svarte han:

”Ja, det er jo ikke annet å vente. Den hvite verden skjønner ikke at det går an å se en slik handling i et annet perspektiv.”

”Øye for øye, tann for tann,” er med andre ord Mads Gilberts slagord. I motsetning til israelerne, som ikke gikk inn i Gaza for å hevne seg etter rakettangrep mot jødiske sivilpersoner, men for å stanse angrepene.

Mads Gilbert har alltid ment at det er riktig å blande sin legegjerning med politiske sympatier. I motsetning til den nobelprisvinnende organisasjonen Leger Uten Grenser, som uten å ta hensyn til sympatier eller antipatier, går inn i alle konfliktområder utelukkende med en ting for øye: Hjelpe personer i nød.

! oktober 2006 var det en TV-innsamling til inntekt for Leger Uten Grenser. Det mislikte Mads Gilbert. Han gikk hardt ut mot organisasjonen, og oppfordret folk til å boikotte innsamlingen, skrev aftenposten 21. Oktober 2006.

Grunnen var at Gilbert var dypt uenig i at Leger Uten Grenser jobbet på begge sidene av en krig uten å ta stilling til den.

Morten Rostrup i Leger Uten Grenser uttalte til Nordlys at Mads Gilbert på flere områder skjøt skivebom når han kritiserte organisasjonen.

”Mads Gilbert er en politisk aktivist og har en helt annen tankegang enn Leger Uten Grenser. Legger man politiske føringer til grunn for nødhjelp, kommer man til å overse uskyldige sivile,” uttalte Rostrup til Nordlys.

Mads Gilbert har utvilsomt gjort en kjempeinnsats for å redde menneskeliv i Gaza. All ære for det. Men han har utvilsomt også brukt massevis av sin tid til å spre informasjon og dessinformasjon og hva som foregikk i området, ettersom han ikke bare var fast ”reporter” for TV2 og NRK, men også for en lang rekke internasjonale TV-selskap og presseorgan.

Så farget som Mads Gilbert er politisk, er det et åpent spørsmål om det har vært forsvarlig å gi denne personen fri tilgang til mikrofonene. Selvsagt kan han fortelle om hvor mange sårede og drepte som daglig ble brakt inn til sykehuset hvor han jobbet, men alle andre informasjoner om israelerne bombinger må han nødvendigvis kun ha fått annenhånds, fra palestinere og Hamas folk. Og deres informasjoner må tas med mange klyper salt. 

 

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00