Vidar Kleppes blogg

mars 5th, 2009

Nei til muslimske privatskoler

av Vidar Kleppe   Lagret under: 1          
Av og til må enkelte prinsipper vike.

Vidar Kleppe: Av og til må enkelte prinsipper vike.

Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund (HEF), er skeptisk til private grunnskoler basert på religion, men hun er helt klar på at så lenge vi har kristne privatskoler i Norge, så må andre religiøse grupper – muslimer inkludert, også få drive privatskoler, skriver Nettavisen ”Det ligger føringer om dette i menneskerettighetene som Norge ikke kan ignorere. Menneskerettighetene sier at foreldrene skal bestemme hva slags undervisning barnet skal få. Når vi har frikirkeskoler, katolske skoler og Steinerskoler, så blir det helt galt ikke å tillate muslimer å ha sine skoler. Det er usedvanlig prinsippløst av Frp at de er for privatskoler, men mot muslimske skoler,” sier Mile til Nettavisen.

Jeg er enig i at det er et viktig prinsipp at foreldrene får bestemme hvilken undervisning barna skal få, og jeg er en sterk tilhenger av at kristne privatskoler skal kunne etableres og motta statsstøtte. Det skulle bare mangle så lenge Norge etter grunnloven er et kristent land.

Dessuten er jeg og *Dmokratene eselvsagt tilhenger av religionsfrihet, men av og til må noen prinsipper vike for å gi plass for andre og i praksis viktigere prinsipper.

Med et så stort antall muslimske innvandrere som det i dag finnes i Norge, er vi helt avhengig av at disse barna vokser opp og blir godt integrerte samfunnsborgere med respekt og forståelse for det norske samfunnet og våre vestlige demokratiske verdier.  Det oppnår vi ikke ved å isolere disse barna fra kontakt med norske barn, og plassere dem i egne skoler. Tvert imot, selv om disse skolene er forpliktet til å følge læreplanene i regning, norsk, og historie, så vet vi ikke hva de vil lære fra seg i religionstimene. Vi kan risikere at fundamentalistiske krefter innen de muslimske miljøene vil forsøke å få kontroll over disse skolene.  I tillegg er det altså i utgangspunktet uheldig at muslimske barn ikke får kontakt med norske miljøer.
Disse problemene er så alvorlige for Norge at vi må fravike et prinsipp om rett til å etablere privatskoler for denne gruppen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

2 kommentarer

 1. Enig. integreringen mislykkes da.alternativet måtte vært valgfag i religionslære, men at muslimske barn kunne lære ekstra mye om islam i egen klasse halve året, og kristne likeså. er ikke så fan av kristne privatskoler heller for barna blir så skjermet frå virkligheten utfor den rosa beskyttede bobla. Men de er ihvertfall integrerte

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Catla — mars 5, 2009 @ 6:17 pm

 2. Enig!
  Og hva med samene? Hvor integrerte er de? De snakker sitt eget språk, sin egen hedenske religion, dyrker sin egen kultur, jammen har de ikke opprettet sitt eget sameting også – ja der kan man virkelig snakke om paralellsamfunn. Vi burde tvinge dem inn i norske skoler, tvinge dem til å snakke norsk, sørge for at de forkaster sin egen kulturarv til fordel for den gode kristne norske kulturarven! De kommer tross alt fra en barbarisk og simpel kultur hvor man har opparbeidet et hat til oss hvite nordmenn, de ser ned på våre verdier. Hvem vet hva de lærer i de samiske skoletimene, det kan jo være barbariske hedenske krefter søker å nøre opp under norskehatet. Hvem vet?

  - Nei, vent. Vi gjorde jo det! Vi har jo gjort alle disse tingene med samene. Vi har jo allerede påført dem lidese – vi har jo alerede fornedret dem ved å ta fra dem all religionsfrihet i redsel for det fremmede. Vi har jo allerede gått i den så alt for farlige fellen ved å blande sammen integrering og assimilering.
  Hm..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av s — mars 5, 2009 @ 8:47 pm

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00