Vidar Kleppes blogg

mars 27th, 2009

Et hårreisende angrep på ytringsfriheten

av Vidar Kleppe   Lagret under: 1          

Et hårreisende angrep på ytringsfriheten. Verre enn sovjetdiktaturet. Dette går Nord-Korea en høy gang. Slik tenkte jeg da jeg ble gjort oppmerksom på at den kristne avisen NorgeIDAG mister statstøtten, og kan få den tilbake dersom den redaksjonelle profilen endres. Selvsagt mener jeg ikke det helt bokstavlig, men jeg er virkelig opprørt. Ekstra merkelig er jo dette når vi vet at det er Kulturrådet som har fattet vedtaket, og at talsmannen for kulturrådet er Ottar Grepstad, kjent som livssynsradikal Unge Venstre-leder på 70-tallet.

Støtten vil avvikles over en toårsperiode. Avisen vil imidlertid kunne få støtte igjen dersom man legger om den redaksjonelle linjen, skriver DagenMagazinet.  Ottar Grepstad mener at det ikke er noen prinsipiell forskjell på å vurdere en bok eller en avis. Han er leder for fagutvalget for litteratur og tidsskrifter i kulturrådet. Han sier til DagenMagazinet at NorgeIDAG kan sende inn ny søknad dersom de endrer den redaksjonelle linjen. Den kommer ikke avisen til å gjøre.

”For meg virker det ikke som om de har forstått de presseetiske og demokratiske sidene ved dette. Vi kommer til å være tro mot vårt kall og vårt journalistiske oppdrag. Kulturrådet har vedtatt at de ikke liker dette – det vil de neppe gjøre neste år heller,” sier redaktør Bjarne Ystebø til DagenMagazinet.

Ottar Grepstad hevder at avisen hans ikke er god nok kvalitetsmessig. ”Hvis kvalitetsjournalistikk er å drive folk til selvmord eller skrive om de ferskeste kjendisryktene slik norsk presse gjør, så vil de aldri finne kvalitetsjournalistikk hos oss,” repliserer Ystebø. ”Norge I DAG skal være et alternativ til the establishments. Her finner vi i dag 95 prosent av avisene og 100 prosent av utdanningsinstitusjonene. Disse vil aldri like Norge IDAG,” sier han.

”Et Kulturråd som opptrer som et slags statlig smakspoliti med økonomiske sanksjonsmidler mot det politisk ukorrekte, vil utgjøre et demokratisk problem. Dessuten vil det være en trussel mot ytringsfriheten. I de spørsmålene har det vært mer enn nok vakling fra våre myndigheters side den siste tiden,” skriver redaktør Vebjørn Selbekk i DagenMagazinet.  Det er et synspunkt Demokratenes leder sier han slutter seg helhjertet til.

Kommentarene fra de to redaktørene er knakende gode og går direkte til kjernen av problemet. Jeg er skeptisk til offentlige støtteordninger av denne typen, men dersom de skal eksistere må de basere seg på klare og objektive retningslinjer, og ikke være skjønnsmessig basert med utgangspunkt i det redaksjonelle innholdet. Slik det fungerer nå kan ordningen misbrukes til politisk og religiøs sensur. Det er et alvorlig angrep på ytringsfriheten å frata NorgeIDAG støtte begrunnet med det redaksjonelle innholdet i avisen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

7 kommentarer

 1. “Et hårreisende angrep på ytringsfriheten. Verre enn sovjetdiktaturet. Dette går Nord-Korea en høy gang. Slik tenkte jeg da jeg ble gjort oppmerksom på at den kristne avisen NorgeIDAG mister statstøtten, og kan få den tilbake dersom den redaksjonelle profilen endres”

  Litt i overkant, synes du ikke?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Admiralen — mars 27, 2009 @ 6:10 pm

 2. De skriver som om det var en personlig blogg, altså ikke journalistisk nyhetsformidling. Selv jeg holder en høyere standard. Tror jeg skal søke neste år :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av nisselue — mars 27, 2009 @ 6:32 pm

 3. Nisselue. Du har aldri vist noe journalistisk talent tidligere i vertfall.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av hansbauge — mars 28, 2009 @ 12:58 am

 4. hansbauge: Les noen av lederne i avisen, så skjønner du hva jeg mener. Ta denne for eksempel, av Finn Jarle Sæle.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av nisselue — mars 28, 2009 @ 5:32 pm

 5. Den der var ikke noe særlig. Selvskryt kommer det skjelden noe godt ut av hr. nisselue.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Hans Bauge — april 2, 2009 @ 11:31 pm

 6. Meget bra Kleppe. Godt at du tar opp og skriver om denne saken. Personlig frykter jeg at det å frata NorgeIDAG støtten, bare er nok et forsøk(av mange)på å avkristne dette landet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Jebbediah76 — april 5, 2009 @ 9:46 pm

 7. De sender masse penger til kolonisering av Samaria og Judea. Det er vel pengene de hittil har fått av staten som går dit?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av N! — april 6, 2009 @ 3:15 am

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00