Vidar Kleppes blogg

mai 10th, 2009

Pedofile overgripere må holdes unna barna våre

av Vidar Kleppe   Lagret under: 1     Stikkord:,      

I forrige uke kunne vi lese ar politiet har siktet en tidligere politimann i Hordaland for seksuelle overgrep mot i alt 16 unge gutter. 43-åringen var ansatt i politiet da flere av overgrepene skal ha funnet sted. Han har siden sluttet frivillig i politiet, skrev Dagbladet.

Under etterforskningen av saken har vi kommet over flere tilfeller av grove seksuelle overgrep i Norge, Romania og Brasil,” sa etterforskningsleder Bent Raknes til avisen.

I dag straffes groteske overgrep mot barn svært mildt. Den strengeste pedofildommen som er idømt i Norge er på 7 års fengsel, pluss sikring. Retten anslo antall overgrep fra denne personen til ca. 1000. For to av guttenes vedkommende skrev retten at den ”legger til grunn at tiltalte i perioden fra høsten 1993 til januar 1996 forgrep seg mot fornærmede fra 1-4 ganger pr. uke, stundom flere ganger daglig”. Dette kvalifiserte altså ikke til 21 års fengsel, – men kun til 7 års fengsel.

En nordmann som ble dømt i Hellas for et meget grovt overgrep mot en liten gutt, fikk straff på 28 år av en gresk domstol, ble overført til Norge, og fikk endret straffen til 5 år, for den samme handlingen. Det forteller ikke så rent lite om hvor lite alvorlig norske politikere og domstoler ser på overgrep mot små barn.
Kombinasjonen av dagens milde lovgivning, som stortingsflertallet har ansvaret for, domstolenes straffeutmålingspraksis og en liberal holdning i Fengselsstyret, gjør at dagens virkelighet kan beskrives slik:

Straffen for å skade og forringe et eller flere barns liv er ofte fra 1 år til 5 års fengsel. I enkelte tilfeller sones bare en mindre del av straffen i fengsel. Når straffen er sonet slippes overgriperen rett ut på gaten, – klar til å lete opp nye ofre.

Pedofile overgripere må aldri mer få anledning til å komme i kontakt med barn. Det er helt avgjørende å redusere pedofile gjengangeres mulighet til å foreta nye overgrep. Utgangspunktet bør være at ingen pedofile overgripere med gjentagelsesrisiko skal slippes løs på samfunnet igjen uten at vi er rimelig sikre på at de ikke kan forgripe seg på nytt. Derfor må straffene økes betraktelig, og forutsetningen for å slippe ut av et fengsel må være en frivillig kastrering med medisiner.

Da jeg var stortingsrepresentant, fremmet jeg, sammen med jan Simonsen, flere forslag som tok sikte på å forhindre pedofile i å gjenta overgrep, blant annet forslag om kastrering.

I Demokratenes program står det følgende formuleringer som gjelder pedofile overgripere:

”Straffene for seksualforbrytelser mot barn skjerpes betraktelig. Ingen personer som er dømt for pedofile overgrep, får slippe ut av fengsel etter endt soning med mindre han frivillig godtar en behandling i form av medisinsk kastrering. 

Det opprettes et register over pedofile som er dømt for overgrep mot barn. Deler av registeret kan gjøres offentlig tilgjengelig.

Det skal ikke innvilges permisjoner fra fengselet for personer som er dømt for pedofile overgrep, med mindre disse er underlagt en behandling med medisiner som fjerner seksualdriften”

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

3 kommentarer

 1. Medisinsk kastrering er umenneskelig og er i praksis å inrømme at man har gitt opp troen på et fungerende rettssystem. Du må huske at overgrep mot barn er en patologisk handling fra overgriperen sin side, og med mindre du tror enkelte mennesker er født onde, er dette noe vedkommende har blitt drevet til å gjøre gjennom opplevelser i livet. Er løsningen på en sykdom samfunnet har skapt et liv uten et av menneskets primærbehov? Kan det rettferdiggjøres at man gir opp håpet om psykisk behandling og adferdsterapi til fordel for en “behandling” som er enklere, men som grenser til det umenneskelige? Dette er å feie problemer under teppet i stor grad.

  De kappet av hendene til de som stjal for tusener av år siden, og riktig nok, de som fikk hendene kappet av stjal ikke mer. Allikevel tror jeg det er en grunn til at vi har sluttet med dette. Alt peker på at fengselssystemet som det er i dag ikke fungerer, men å løse problemer på en måte som tvinger mennesker inn i et amputert liv, er uakseptabelt. Det er funnet beviser for at adferdsterapi hjelper stort i for eksempel behandlingen av narkomane, og siden roten til både pedofili og narkomani er psykiske problemer, skal man ikke se helt bort fra at det også kan fungere her. Det viktigste er i hvert fall å gi en “mykere” behandling en sjangse, siden det fra mitt ståsted er uakseptabelt å helt og holdent skylde på overgriperen når vedkommendes psyke er såpass anderledes fra “friske” personer.

  Jeg reagerer også på at du omtaler 7 års fengsel som en mild straff. Dette er 7 år man aldri får igjen, og som strengt tatt ikke gjør noe som helst for å hjelpe offeret. Jeg forstår at hensikten bak det hele er å hindre framtidige overgrep, men jeg står fortsatt fast på at det er uforsvarlig å stenge “problemelementer” i en celle når adferden helt klart stammer fra hendelser som ikke var i overgriperens hender. Jeg tror ingen har lyst til å bli pedofile og jeg tror definitivt det er spesielle årsaker bak hvert tilfelle. La oss bygge i stedet for å rive ned. Tvungen psykisk behandling kan jeg gå med på, tvungen medisinsk kastrering er uakseptabelt.

  Jeg forstår at temaet er sårt, men vi må åpne øynene. “Øye for øye, tann for tann” hører til i steinalderen. Dette er år 2009, og det er på tide å revurdere et straffesystem som aldri har fungert.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Kritisk — mai 10, 2009 @ 5:31 pm

 2. Når det gjelder seksuelle overgrep tror jeg det er viktig å markere at overgrep er totalt uakseptabelt og straffes HARDT. Hvis du går inn på brennpunkt programmer på NRK vil du finne et program om en pedofiliring i Oslo området som har “herjet” fritt i mange år.

  Jeg synes det er en falitt erklaring fra Kripos at de uttaler at pedofili ringen er for smarte til at de klarer å få fellende bevis! Når det er mange nok pedofile i makt posisjoner, er det vanskelig!

  For mange er nyheter om seksuelle overgrep noe mange blar forbi i avisene .Det er for følelsesladet, noe man rister på hodet av men ikke vil sette seg inn i følelsesmessig.

  Det hender jeg går til frontal angrep på enkelte uttalelser om seksuelle overgrep .Når noen presterer å si at de har lest at det ikke er selve overgrepet som er skadelig, men alt “hysteriet” som skapes når det blir oppdaget. Det er som å høre Staff uttale seg om seksuelle overgrep, bagatellisering av alvorlige traumer.

  Hvis man ser på loven generelt, representerer skading av barn noen av de laveste straffene. Christoffers skjebne er noe som har rystet samfunnet og straffen ble seks år for stefaren.

  Hvis man da ser på det offentliges ansvar i Christoffer saken er det ganske håreisende at en skole ikke melder fra når et barn til stadighet kommer med blåveiser og mangler negler på hender og tær. I mine øyne er disse menneskene like skyldige som han som slo, for de kunne reddet en liten livredd gutt!

  En annen ting ved det hele, hvis jeg skal være kynisk og økonomisk, er hvilke utgifter dette påfører samfunnet når så mange får ødelagt livet sitt og ikke klarer å være et produktivt medlem av felleskapet?

  Man trenger avskrekkende straffer som får pedofile til å tenke seg om både en og ti ganger før de prøver å begå overgrep! Jeg setter stor pris på at noen setter overgrep på dagsordenen og påpeker at pedofile er en potensiell trussel for alle barn,klem siskan :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Siskan — mai 10, 2009 @ 8:16 pm

 3. Hva er vitsen med en blogg hvis du ikke er tilstedet, skuffende,siskan :(

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av Siskan — mai 14, 2009 @ 7:19 pm

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00