Vidar Kleppes blogg

juli 25th, 2009

Vil Siv Jensen startet en ny EU-prosess?

av Vidar Kleppe   Lagret under: 1          

I et oppslag i VG 23. juli avfeier Siv Jensen spørsmålet om ny EU-debatt i valgkampen. Utspillet kommer etter at Erna Solberg, som har ført Høyre mot 10-tallet på meningsmålingene, hevdet i VG at Siv skulle mangle lederegenskaper fordi hun ikke ville ta stilling til EU-spørsmålet.

Svaret fra Siv er tilsynelatende oppløftende: «Grunnlaget for en folkeavstemning om EU-spørsmålet er ikke der. Det har alle partiene vært enige om lenge, det er ikke noe grunnlag for å reise debatten.» 

Jeg er helt enig i at vi ikke trenger noen debatt om vi skal melde oss inn i EU. Derimot bør vi snarest starte en debatt om vi skal trekke oss fra EØS-avtalen og Schengenavtalen. Demokratene sier krystallklart nei til både EU, EØS og Schengen avtalen.

Men jeg konstaterer at FrP ikke ønsker å ta stilling til EU ettersom dette spørsmålet skal behandles i en folkeavstemning.

Men! Siv er statsministerkandidat, og Frp stiller til valg til et storting som skal sitte i fire år.

Det er flere spørsmål som Frp faktisk vil måtte ta stilling til:  Skal Norge skal søke om medlemskap i EU?  Eller skal det utlyses en folkeavstemning om Norge skal søke om medlemskap?  Slik den fremtredende Frp-politikeren Gjermund Hagesæter nylig tok til orde for. 

Dette er forslag som behandles av Stortinget. Derfor  FrP etter alt å dømme ta stilling til minst et av dem i perioden de nå stiller til valg for. 

Jeg håper derfor Frp vil kunne fortelle velgerne hvorledes de kommer til å stemme i disse to sakene i perioden 2009-2013? Stemmer FrP for å iverksette en folkeavstemning om Norge skal søke medlemsskap, har partiet bidratt til å sette igang en prosess som kan ende med norsk medlemsskap i EU.

Hvis Frp ikke vil gi et klart svar på dette, bør derfor alle velgere som mener at Nei til EU er meget viktig, stemme på Demokratene. Med oss «på vippen» blir det hverken EU-søknad eller folkeavstemning om vi skal søke i den kommende perioden!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

 1. Spørsmålet blir jo mer hva Siv Jensen og Frp gjør dersom AP starter en ny debatt om norsk medlemskap?

  For det kan jo fort bli utgangspunktet om valget tilsier at vi ender opp med en mindretallsregjering utgått kun av Ap?

  Det kunne forøvrig vært interessant å høre hva Demokratene mener om våre fremtidige markedstilgang for fiskeprodukter i Europa dersom Island nå blir fullverdig EU-medlem? For Island vil ganske sikkert kjempe for preferanser for islandsk fiske-eksport innen EU.

  Det som forøvrig vil kunne redde Island er at man nå finner drivverdige olje og gassforekomster på Jan Mayen-terskelen. I så fall får vi en lignende problematikk hva angår vår olje/gass-eksport.

  Hvore lenge mener Demokratene at vi kan stå utenfor et nærmarked på 550 millioner mennesker så lenge alternativene befinner seg så langt unnaq som de gjør. Eller skal vi gjøre oss toital avhengige av et russisk marked?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av ARGUS37 — juli 25, 2009 @ 2:41 pm

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00