Vidar Kleppes blogg

august 19th, 2009

Politikere i Holmenkolltåken

av Vidar Kleppe   Lagret under: 1          

Det begynte med en anbefaling fra byrådet i Oslo om å søke VM i ski i 2011. Det ble antatt at det ville koste 52,8 millioner kr. Deretter bestemt politikerne seg for å styrke søknaden ved å love en ny Holmenkollbakke. Det ville koste 310 millioner kroner. Det ble utlyst arkitektkonkurranse. Det viste seg deretter at det ville koste 1,2 milliarder kroner å bygge bakken i tråd med vinnerutkastet. Deretter sprakk byggekostnadene. Nå vil det koste 1,8 milliarder.  Oslos politikere, med Fremskrittspartiets byråd for idrett i spissen, gikk seg vill i Holmenkolltåken.

Den samme byen som bygger en skibakke til 1,8 milliarder kroner, har for få ansatte i hjemmehjelpen og stor mangel på sykehjemsplasser.  Ifølge Dagbladet forteller fortvilte brukere av tjenestene og deres pårørende om en hverdag styrt av stoppeklokke og stort gjennomtrekk av helsepersonell.

Eldreombudet i Oslo har flere ganger, senest i en årsrapport fra 2008, slått fast at det er for få sykehjemsplasser i hovedstaden. Etter at Fremskrittspartiet overtok ansvaret for de eldre i Oslo er det ifølge VG blitt 370 færre sykehjemsplasser. ”Det er fordi flere har fått enkeltrom,” sier siv Jensen. Nå skal det bygges flere sykehjemsplasser, lover partiet.

For det beløpet Oslo kommune bruker til å bygge en skibakke kunne det vært etablert og drevet 952 sykehjemsplasser. Beklager. Feil. For overskridelsen på 600 millioner kr på byggingen av skibakken kunne det vært drevet 952 sykehjemsplasser, ifølge Aps stortingsrepresentant Jan Bøhler.

Sykehjemsplasser skal det nok bli likevel, trøster Fremskrittspartiets helsebyråd Jøran Kallmyr. Kanskje. Det vil i så fall være noe nytt. Men: De samme pengene kan bare brukes til en ting på samme tid. Og Oslo har nok også andre behov.  Det kunne blitt mange flotte nyoppussede skolebygg for disse pengene, dersom de ikke trengs til sykehjem.

Men faktum er at Fremskrittspartiet mener at skibakken er viktigst. Derfor bekymrer ikke Jøran Kallmyr seg nevneverdig over prisen.  Den eneste tabben som er gjort er at man feilkalkulerte prisen, forteller han til VG. Skibakke ville det med andre ord blitt, selv om man hadde vært klar over den virkelige prisen på forhånd.

For, som Kallmyr sier, da får vi Holmenkoll-søndager hvert år igjen.

Og hvilke søndager kan vi ikke få? Ifølge ekspertene vil en ny bakke gjøre det mulig å strekke bakkerekorden fra usle 136 meter til hele 141 meter. Tenk så flott det blir å se hopperne lande fem meter lengre nede i bakken enn i dag.  Dersom da ikke Holmenkoll- tåka gjør det umulig å se noe som helst. For tåka forsvinner ikke med den nye bakken.  Hver ekstra meter har kostet 360 millioner kroner. Er det noe å bråke for? Ikke for Fremskrittspartiets politikere, der de befinner seg. Langt inne i tåkeheimen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

 1. Det verste er jo at prisen ike er endelig. Byrådet har medgitt at de ikke sitter med sikre tall på hva sluttregningen skal bli. Og jo mer det haster, jo nærmere prøve-VM kommer, jo mer vil det koste å få entreprenørene til å møte tidsfrister.

  For da man inngikk kontrakter så glemte man helt spesifikasjonjer, tidsfrister og – dagbøter. Dermed blir det litt wild west i Holmenkollenområdet en tid fremover. Personlig blir jeg ikke forbauset om sluttregningen kommer på nærmere 2,5 milliarder. Og det er jo ennå mye billigere enn Operaen!

  Hva verre er – selve bruken av området. For med få unntak så er det jo stort sett bare Holmenkoll-søndagen (en gang i året) at det foregår særlig aktivitet i et riksanlegg som Holmenkollbakken? Og da blir prisen plutselig enorm sett i relasjon til kost/nytteverdi.

  Det vil antagelig ikke gå lang tid før det internasjonale skiforbundet hever lista og sier at anlegg som skal ha store internasjonale stevner bør tilby bakker med mulighet til å hoppe minst 150 meter. Skiflyvningsbakker minst 220 meter. Og det kan bli veldig vanskelig å få myndigheter med på en ytterligere utvidelse av Holmenkollen?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Comment av ARGUS37 — august 19, 2009 @ 8:08 pm

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00