Vidar Kleppes blogg

oktober 8th, 2009

Bjarne Håkon Hanssen bygget ned helsevesenet

av Vidar Kleppe   Lagret under: 1          

“Jeg har jobbet med store, tunge saker som pensjonsreformen, NAV-reformen og helsereformen,” sier Bjarne Håkon Hanssen og velger å gå av som helseminister. På høy tid, men det hjelper så lite så lenge den samme regjeringen fortsetter. Pensjonsreformen førte til dårligere pensjoner, NAV-reformen er foreløpig endt opp med kaos og endeleløse køer for brukerne av tjenestene, og helsevesenet er i ferd med å nedbygges.

Det har det siste året vært mange avisoppslag om skandaler innen helsevesenet. Sykehus er overadministrert på toppen, de mangler penger, går med underskudd, må nedlegge sengeplasser til tross for voksende køer, og det mangler moderne utstyr til å behandle pasientene med. Ingenting ble bedre i norsk helsevesen med den rødgrønne regjeringene, heller ikke etter at Bjarne Håkon Hanssen overtok som Helseminister.

Nye tall fra Helsedirektoratet i begynnelsen av juli viste at antall personer som venter på behandling har passert en kvart million. Det er 11 000 flere enn da en ventelistegarantien ble innført i fjor.

”Vi kan oppleve at sykdommer forverrer seg, at ventetidene øker og at vi ikke får prøveresultater i tide dersom utstyret bryter sammen,” sa hovedtillitsvalgt Aasmund Bredeli ved Oslo universitetssykehus Ullevål, til NRK for en måned siden. ”Situasjonen er alvorlig, og det oppleves som medisinsk uforsvarlig når vi har så begrensede ressurser,” mente han.

I de interne rapportene om forholdene ved sykehuset nevnes operasjonsbord som må stives opp med trestokker, maskiner som er teknisk utdaterte og stor misnøye blant ansatte som daglig må jobbe med utstyr som ikke strekker til.

På Radiumhospitalet har to MR-maskiner vært ut av drift i flere måneder, noe som fører til økende ventetid, og de vil ikke være tilbake i drift før i september.

I januar i år ble Aker, Ullevål og Rikshospitalet slått sammen til det nye helseforetaket Oslo universitetssykehus. Flere år med dårlig økonomi på de enkelte sykehusene ble dratt med inn i den nye organisasjonen, og etter tre måneder var underskuddet kommet opp i 78 millioner kroner, meldte NRK. Investeringsbudsjettet er kuttet fra 1094 millioner i 2007 til 294 millioner i 2009, en reduksjon på over 70 prosent. ”Så lenge vi har et slikt underskudd har vi ikke kontroll på økonomien,” erkjenner administrerende direktør Jan Eirik Thoresen ved Oslo universitetssykehus overfor NRK.

Liknende rapporter for vi med jevne mellomrom fra hele landet. Nylig kunne vi lese om rystende dårlige forhold i Norge når det gjelder behandling og forebrygging av prostatakreft.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00